Forest

  

Вы здесь: Home / Blog / Deska do krojenia

Solidna deska do krojenia – podstawa wyposażenia kuchni

Z pewnością można pominąć wiele drobnych akcesoriów kuchennych oferowanych przez sklepy gospodarstwa domowego, jednak deska do krojenia jest praktycznie niezbędna w każdej kuchni.

Każdego dnia przygotowujemy posiłki, kroimy warzywa, owoce,  mięso, a także wiele innych produktów żywnościowych. Blat kuchenny lub talerz nie nadają się do tego.

W poniższym tekście zaprezentujemy, jaka powinna być deska do krojenia – praktyczna, wygodna, oraz bezpieczna w użytkowaniu. Produkty takie posiada nasza firma.

Czy istnieje idealna deska do krojenia?

Trudno znaleźć ideał swojej deski, ale można solidnie prześledzić dostępną ofertę, aby wybrać najlepszy dla siebie produkt. Nasz asortyment posiada szeroki wybór produktów.

Deski są zrobione z wysokiej jakości drewna - głównie bukowego - w czystej, surowej postaci. Deski drewniane są chwalone ze względu na antybakteryjne właściwości samego drewna. Im bardziej twardy jego rodzaj, tym lepiej dla produktu i jego wytrzymałości.

Należy także wspomnieć, że drewniane deski nie tępią noży, co zdarza się przy użytkowaniu desek z tworzyw sztucznych. Drewno ma także właściwości samonaprawcze, czyli ma zdolność do niwelowania bardzo drobnych nacięć.

W naszym sklepie internetowym, posiadamy zarówno deski o kształcie okrągłym jak i prostokątnym, o różnej grubości i szerokości. Deska do krojenia może posiadać uchwyty metalowe lub drewnianą rączkę stanowiącą jednolitą całość z deską. Ułatwia ona podnoszenie i obracanie powierzchni.

Dodatkowym plusem są  przytwierdzone silikonowe nóżki od spodu deski, dla lepszej jej stabilności.

Warto zwrócić także uwagę, do krojenia czego będzie używana deska. Jeśli przykładowo do przygotowywania produktów soczystych, zawierających dużo soku, to wtedy nasza deska powinna posiadać dookoła swojej krawędzi rowek, który pozwoli zapobiegać niekontrolowanemu wylewaniu się cieczy na blat.

Jeśli natomiast chcemy na przykład siekać warzywa i mieć łatwość w zgarnianiu produktu do garnka, deska powinna być całkowicie płaska, by płynnie poruszać się po jej powierzchni.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów, a w razie jakichkolwiek pytań, prosimy o kontakt z naszą firmą.



Porady dla użytkowników desek drewnianych

Osoby które są fanami drewnianych desek do krojenia, powinny pamiętać o szczególnym dbaniu o nie. Nie można myć ich w zmywarce. Do mycia należy używać delikatnych detergentów, a unikać tych agresywnych. Po umyciu, deskę trzeba wytrzeć do sucha - najlepiej papierowym ręcznikiem. Aby deskę dostatecznie zabezpieczyć co jakiś czas należy ją zakonserwować jednym z jadalnych olejów.